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Ms. Amy Ng
Attorney, Legal Department
Conoco Inc.
600 North Dairy Ashford
Houston, TX  77079

Dear Ms. Ng:

I am responding to your letter of December 13, 1990, regarding the
extent to which refinery pipelines are subject to the safety
regulations in 49 CFR Part 195.  The following discussion of how we
apply the regulations should resolve your concern.

With a few exceptions, Part 195 applies to pipeline facilities that
transport a hazardous liquid in or affecting interstate or foreign
commerce.  Among the exceptions is transportation through onshore
production, refining, or manufacturing facilities, or storage or
in-plant piping systems associated with such facilities
(?195.1(b)(6)).

Part 195 does not define refining facilities, but we identify them
by the function implicit in the term.  If a facility is involved in
one of the processes of a refinery, we consider it a refining
facility.

Likewise, Part 195 does not define in-plant piping systems
associated with refining facilities.  Yet these systems, too, can
be distinguished by their implicit function.  They are piping
systems on the grounds of a refinery that are used in the operation
of the refinery.  Their relation to refining sets them apart from a
pipeline that transports a hazardous liquid to or from the
refinery.  In-plant piping systems included pipe, pumps, valves,
meters, and other devices that transfer a hazardous liquid between
the various refining facilities.  Such systems also include piping
that transfers a hazardous liquid between a refining facility or an
associated storage tank and a pipeline that transports the liquid
between a refining facility or an associated storage tank and a
pipeline that transports the liquid to or from the refinery.

Part 195 requires each pipeline operator to provide adequate
controls and equipment to control the pipeline's pressure within
set limits (?195.406(b)).  So for transfers of hazardous liquid
from a refinery to a regulated pipeline, in-plant piping ends and
the regulated pipeline begins at the inlet of each pressure control
device on refinery grounds that us necessary for the operator to
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control pressure in the pipeline outside the refinery grounds.  Any
lateral line that feeds the pipeline upstream from that pressure
control device is part of on-plant piping.  If the operator has
adequate alternative means to control pressure in the pipeline
outside the refinery, then we consider the in-plant piping to end
and the regulated pipeline to begin at the boundary of the refinery
grounds, which usually is marked by a fence.

A similar demarcation applies to the transfer of hazardous liquid
from a regulated pipeline to a refinery.  The regulated pipeline
ends and the in-plant piping begins at the outlet of each pressure
control device on refinery grounds that is necessary for the
operator to control pressure in the pipeline outside the refinery
grounds.  If the operator has adequate alternative means to control
pressure in the pipeline outside the refinery grounds, then we
consider the regulated pipeline to end at the boundary of the
refinery grounds.

In some cases the operator of a regulated pipeline may not own the
device on a refiner's grounds that is necessary to control
nonetheless, is responsible for compliance with Part 195 standards
governing that device, because the operator is using or relying on
the device to operate its pipeline according to ?195.406(b).

Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need any
further assistance regarding our pipeline safety regulations.

Sincerely,

George W. Tenley, Jr.
Associate Administrator for
Pipeline Safety
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Cesar DeLeon
Director for Regulatory Programs
U.S. Department of Transportation
Research & Special Programs
Office of Pipeline Safety
400 7th Street, S.W.
Washington, D. C.  20590

Re: Refinery Exception in 49 CFR 195

Dear Mr. DeLeon:

On November 20, 1990, representatives from Conoco Inc. met in
Westlake, Louisiana with William Berteges, Department of
Transportation, and Bill Gortee and Dana Arabie of the Louisiana
Department of Natural Resources, Pipeline Safety, to discuss D.O.T.
regulations for the transportation of gas and hazardous liquids. 
One are of discussion addressed in the November 20th meeting was
the exception to the regulations in 49 CFR 195.1(b)(6) for
transportation of hazardous liquids through refining or
manufacturing facilities or storage, or inplant systems associated
with such facilities.  It was suggested at the meeting that we
write to you to obtain clarification of the D.O.T.'s position on
the matter.

In refining, there are situations where a portion of a pipeline and
its pressure source and relief valve are on the refinery's
property, but the line extends beyond the refinery's property line.
 Due to the complexity of refining operations, many times there may
be several sources of products feeding this pipeline before it
leaves the refinery.  Some of these sources will consist of pumps
and/or compressors, while others may be pressure
controllers/regulators off of towers and/or vessels which could be
fed by a series of other towers and/or vessels, or perhaps even a
combination thereof.  We have been told that these pipelines are
subject to 49 CFR 195, but it is unclear how much of the line is
regulated.

In continuing Conoco's efforts to operate in a safe manner, and to
ensure compliance with the regulations, Conoco requests that you
clarify the D.O.T.'s position on the following:

1. If a refinery pipeline leaves the refinery property:

(a) Do the regulations apply to the entire line, or just
that portion of the line outside of the refinery's
property, and the pressure source and relief valve(s)
controlling the pressure on that pipeline?  In such a
situation, does the D.O.T. regulate within the refinery
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fence line, despite the exception for refining and
inplant lines?

(b) If the entire line is regulated to the source of
pressure, are the lateral lines off such a line
regulated, even if these lateral lines never leave the
refinery?

2. Is a pressure controller/regulator on a D.O.T. regulated
pipeline leaving the refinery, which limits the pressure on
that section of pipeline outside the refinery, considered a
pressure source?  (Normally a single pressure
controller/pressure sources is used when there are multiple
product/pressure sources on a line leaving the refinery.  This
pressure controller/regulator serves the same purpose as a
pump and/or compressors in that it limits the maximum
operating pressure (MOP) of the pipeline system.)

3. What is D.O.T.'s interpretation of the source of designation?
 Is it the point at which the operator turns over custody of
the product of the customer at the customer's property
boundaries?  Is it the point at which the operator turns over
custody of the product to the customer by means such as a
meter, regulator, emergency shutdown valve, etc.?

4. If a custody meter is located on the operator's property, who
normally assumes responsibility of the pipeline from that
meter to the source of designation?

Your assistance in helping us clarify the D.O.T.'s interpretation
of these regulations will be appreciated.

Your very truly,

Amy Ng
Attorney


